Vinohrady vs. Vršovice - aneb i zde se pěstovalo víno

15. 06. 2013 11:32:40
V Praze je spousta neprávem opomíjených, často velmi krásných a perspektivních lokalit, které mají mnohé co nabídnout.

Každý zná Vinohrady, ale jen málo lidí zná staré Vršovice

Ačkoliv i zde se pěstovalo víno. Staré Vršovice katastrálně spadají pod Prahu 10 a nachází se v blízkosti 2 městských parků - Heroldových a Havlíčkových sadů. Z hlediska architektury, kulturní tradice, bohaté občanské vybavenosti a blízkosti stanice metra trasy „A“ je tato část Vršovic zcela srovnatelná s prestižními Vinohrady, na které ve své severní části navazuje. Na rozdíl od Vinohrad tady ale ve většině ulic nejsou „modré zóny“ a dá se volně parkovat.

Ceny nemovitostí jsou ve Vršovicích, na rozdíl od zmíněných Vinohrad, podstatně nižší, v některých případech až o desítky procent. To vše jenom proto, že to není "dvojka", ale "desítka".


Vzhledem k tomu, že realitní servery umožňují vkládání nabízených nemovitostí na základě adresy, zobrazuje se tato lokalita jako Praha 10. Často tak může nastat situace, že dva sousedící domy mohou být každý v jiném zařazení, jeden jako Praha 2 (Vinohrady), druhý jako Praha 10 (Vršovice). Lidé, kteří se ve svém výběru zaměřují pouze na centrální lokality se pak zbytečně ochuzují o další zajímavé nabídky.


Znám spoustu lidí, kteří ačkoliv jsou rodilými Pražáky, Vršovice neznají nebo znají pouze Eden nebo nepěknou panelovou zástavbu podél ul. Vršovická. Celé Vršovice mají přitom 37 tisíc obyvatel (pro srovnání jako jihočeský Tábor) a rozprostírají se na rozloze několika kilometrů.

Pokud jste z Prahy a řešíte otázku bydlení, nenechte se odradit tím, že "Vinohrady jsou jenom pro vyvolené". Možná objevíte srovnatelnou nemovitost o pár ulic níže a o pár stovek tisíc i milionů levněji. Vřele doporučuji, zajděte si v sobotu ráno na kávu do některé z kaváren v Kodaňské ulici, projděte Heroldovými sady dolů k Moskevské třeba pro čerstvé koblížky a pak s novinami v ruce na některou z laviček do Havlíčkových sadů. Budete mile překvapeni.

Autor: Pavla Temrová | sobota 15.6.2013 11:32 | karma článku: 8.89 | přečteno: 781x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 18.29 | Přečteno: 365 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 58 | Diskuse

Milan Smutný

Za e-autem v Německu zůstávají emise CO2 emise dvakrát vyšší než ze spalovacích motorů

Klíčovým prvkem dekarbonizační ideologie EU je nadirigovaný přechod na povinnou elektromobilitu od roku 2035. Ovšem emise CO₂ z čistě elektrických vozů jsou však podle německé analýzy dvakrát vyšší než u spalovacích aut.

18.3.2024 v 1:46 | Karma článku: 42.01 | Přečteno: 5143 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Čelíme statistickému zkreslení

Počet lidí, kteří si spoří na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému, v roce 2023 klesl o 173.000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

16.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 45.73 | Přečteno: 10169 | Diskuse

Hugo Körbl

Páka na zlepšení platební morálky v obchodních vztazích: 1200 Kč za každou pozdní platbu

Je zajímavé, že se ve své advokátní praxi často setkávám s tím, že se zapomíná na to, že podnikatel má při pozdě zaplacené faktuře nárok vůči jinému podnikateli rovněž na částku 1.200,- Kč jako paušální náhradu nákladů.

12.3.2024 v 13:17 | Karma článku: 11.64 | Přečteno: 327 | Diskuse
Počet článků 71 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1832

Pavla Temrová je certifikovaná realitní makléřka a lektorka. Specializuje se na prodej bytů a rodinných domů v Praze. 

Nemovitostem se věnuje i v knize Realitní kuchařkaV letech 2005-2015 bylo její jméno spojeno s developerskou skupinou Finep. Profesní i osobní zkušenosti později vedly k založení vlastní realitní služby.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...