Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak nahradit závislost dobrým návykem

A jak ušetřit miliardy za léky a získat dobrou náladu? Možným řešením je vytvořit si návyk na pravidelném běhání. Za loňský rok zaplatili Češi v lékárnách bezmála 17 miliard korun. Téměř 2 miliardy pak za léky na hubnutí (zdr

Deprese jsou často důsledkem i příčinou obezity, čímž se kruh uzavírá a kola velkého farmaceutického byznisu se točí na plné obrátky. Obézních je už tolik, že Světová zdravotnická organizace WHO označuje obezitu za epidemii.

Přitom by často stačilo jediné – cíleně si vytvořit návyk na běhání.

Pro někoho je pravidelná sportovní (aerobní) aktivita samozřejmost, pro jiného nedostižitelná meta, ke které se čas od času vrací, aby ji z nejrůznějších důvodů zase vzdal. Nejčastějším z nich je nuda a nedostatečná motivace. Tím klíčem, o kterém se mluví velmi málo a kterému by, dle mého názoru, měla být věnována hlavní pozornost, je samotný návyk na běhání.

Mé předchozí zkušenosti z běhání byly nevalné. Na začátku jsem běhala často a ráda, abych po pár týdnech vyhořela jak svíčka. Pak přicházela fáze „nutit se“ a přežít svých pár kilometrů posloucháním hudby. S prvním problémem (nebo deštivým ránem) jsem to obvykle do tří měsíců vzdala. Ta současná zkušenost je úplně jiná a ráda bych se o ní podělila. Je tomu druhý rok, co chodím běhat. Za každého počasí včetně mrazů i deště, každý druhý den zhruba +- hodinu. Vždy se na to těším a  nemusím se nutit. Pokud si nejdu zaběhat, jsem podrážděná doslova mě to nutí jít ven – efekt zmíněného návyku.  Vím naprosto přesně, proč mě to dnes baví, zatímco mě to dříve nudilo až obtěžovalo. Je to změnou přístupu. Už nechodím běhat proto, abych si udržela dobrou postavu, ale proto, abych měla dobrou náladu. Dobrá postava pak přijde zákonitě sama.

Běh je dokonalá svoboda. Není k tomu potřeba nic, jen dobré boty.  Běhat se dá kdekoliv, kdykoliv a zadarmo! Někdy říkám, že nechodím běhat, ale že chodím ven „cítit les“. Vůně posekané trávy, barvy přírody a všechny ty zvuky s tím spojené. Pokud to nejde jinak, jdu si zaběhat i za tmy. Čelovka a pepřák v kapse mi dodávají kuráž. Mám několik tras, které v každou denní dobu vypadají úplně jinak a zprostředkovávají jiné zážitky. Zajímavé je to i v zimě, základem je správně „vrstvit“ oblečení.   

Běh je v podstatě jediný moment z celého dne, kdy nic nemusim, mohu si myslet na cokoliv a užít si svoje osobní volno  a to všechno úplně jinak, než jak nás dnešní konzumní doba učí.  Běh pro mě zároveň představuje jakýsi návrat do dětství, jsou to často pouhé momenty, ale jsou velmi silné. Vůně, zvuky, pocity, které člověk těžko zažije v kanceláři. Neběhám jenom v přírodě, i ve městě se dá najít spousta tras, které si člověk užije.  Druhá část zážitku přichází později, když se vrátím domů a dám si sprchu, je to doslova znovuzrození a příval skvělé  nálady, která trvá několik hodin. 

Pokud by se lidi naučili motivovat „dobrou náladou“, možná by to mělo větší efekt než „chci zhubnout“, protože by jim to vydrželo déle a hlavně, zhubli by také!

Základem je vytvořit si návyk, pak už to jde skoro samo. Nejtěžší jsou první 3 měsíce. Níže přikládám možné kroky, skrze které jsem se naučila vytvořit si na běhání návyk a odbourat nudu, možná někomu poslouží jako inspirace.

Jak si vytvořit návyk:

-  Dlouhodobá a jasná motivace.  Např. pravidelný pohyb =  investice do zdraví = dobré nálady (pro někoho lepší postava) Nalepit např. na lednici a mít to stále na očích.

-   Stanovovat si malé cíle, které se snadno dosahují a tím motivují k tomu vydržet.  Nepřepalovat vzdálenosti a intenzitu. Raději méně intenzivně, ale pravidelně.

-  Naučit se rozpoznat správnou tepovou frekvenci. Ve zkratce – běžet tak, aby se dalo ještě nadechovat nosem. Spousta lidí běhá zbytečně rychle, zvyšují výkon, ale nehubnou a jelikož se výsledek nedostavuje, tak to vzdají.  (Pokud je motivací hubnutí, musí být frekvence po celou dobu v aerobním pásmu, ve kterém je tělo dostatečně zásobeno kyslíkem a doplňuje energii z cukrů a tuků. Pro udržení tepové frekvence v tomto pásmu je charakteristické cvičení mírné až střední intenzity. Aerobní pásmo je vhodné pro spalování tuků, regeneraci, rozvoj vytrvalosti. Teprve po 15 - 20 minutách aerobní aktivity začíná tělo získávat energii z tukových zásob. Ve vyšších tepových frekvencích již tělo neumí využít tuků jako zdroje energie.)

-  Používat „běžecké aplikace“ využívající GPS. Osobně používám "runkeeper", ale dobré reference má i "endomondo". Obě jsou ve své základní verzi ke stažení zdarma a jsou ohromně motivující. Je pěkné mít všechny trasy, časy atd. zaznamenány a moci se k nim průběžně vracet. Navíc se dá běhat na dálku s přáteli a „hecovat“ se, lepšími výkony, pokud to má někdo rád. 
-   Seznámit se se základem techniky. Naučit se správně protahovat. Osobně jsem často čerpala inspiraci z běžecké školy Miloše Škorpila. Skvělá byla i knízka „Born to run“ (CH. McDougall), ta je vážně skvělá!
-   Po celodenní práci může někdo namítnout „makám v práci, byl bych blázen, abych ještě chodil běhat“ – nesouhlasím. Pokud se běhá správně, tedy se správnou tepovou frekvencí (a správně se k tomu i jí), pak běh představuje velký příval energie. Navíc je to úplně jiný pohyb, než házení lopatou nebo bouchání do klávesnice. Zapojují se úplně jiné svaly.
-   Skvělá prevence proti depresi, ale i možný lék na ní. Přistupovat k běhu jako k meditaci, naučit se úplně vypnout, přejít na „autopilota“.
-   Myšlenkový katalyzátor - nebo naopak narozdíl od předchozího bodu, využít čas určený k běhu k hledání odpovědí na problémy a výzvy. Mám na vlastní kůži vyzkoušené, že pokud běhám ve správné tepové frekvenci, začne mozek sršet nápady. Sice to nevydrží moc dlouho, ale hodina stačí k tomu, aby mě napadla spousta zajímavých věcí.
-   Nemít absolutně žádné výčitky svědomí, když to občas nejde nebo se nechce. Přistupovat k běhu jako k něčemu, co se stalo součástí života a na co se dá kdykoliv navázat.  ALE musí se pak navázat.

Pravidelné běhání s sebou přináší samozřejmě i určitou oběť. Začnete-li pravidelně běhat, postupem času si vytvoříte zcela jistě novou rutinu, ze které vypadnou některé dosavadní aktivity. Možná už nebudete mít potřebu chodit tak často nakupovat, jezdit všude autem, trávit hodiny před televizí nebo například popíjet každý den alkohol a mlsat, protože na to nebude taková chuť.

Ale o tom to snad je. 

Autor: Pavla Temrová | úterý 9.7.2013 15:29 | karma článku: 15,28 | přečteno: 1283x
  • Další články autora

Pavla Temrová

Chraňme si vodu a hranice, už dnes mají cenu zlata

Vědci odhadují, že už okolo roku 2030 může být voda ve světě větším předmětem sporů než nerostné bohatství a energie. Jak pak bude vypadat příliv uprchlíků?

7.5.2018 v 9:35 | Karma: 6,83 | Přečteno: 121x | Diskuse| Společnost

Pavla Temrová

Ceny bytů i nadále rostou, navzdory zvyšujícím se hypotékám počet zájemců neklesnul.

Prodat byt výhodně a rychle ale neznamená totéž a už vůbec to není snadné. Do hry vstupuje správné načasování, příprava nemovitosti na prodej a zajištění bezpečnosti celého prodejního procesu.

26.2.2018 v 8:51 | Karma: 12,49 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Pavla Temrová

Kupujete, prodáváte nemovitost? Dejte si pozor na předkupní práva

Od 1.1.2018 se vrátila do občanského zákoníku předkupní práva, můžeme se těšit na pořádnou "zábavu". P. práva zkomplikují nejčastěji prodej bytu s garážovým stáním (nebo sklepem), pokud nejsou součástí bytu nebo společných prostor

11.1.2018 v 11:44 | Karma: 19,68 | Přečteno: 926x | Diskuse| Společnost

Pavla Temrová

Do futrálu si jednou vezmeme stejně jen sako a kalhoty, tak proč chceme pořád víc?

Právě skončily Vánoce. Pro někoho chvíle klidu, pro jiného hon za předměty, kterými je nutné obdarovat své blízké, přestože by ocenili dárky nehmotné – čas strávený s nimi.

27.12.2017 v 15:12 | Karma: 28,82 | Přečteno: 1348x | Diskuse| Společnost

Pavla Temrová

Jak udělat z chudé babičky paní domácí a z dědy rentiéra

Přestože si senioři polepší vyššími důchody, mnoho z nich se bude i nadále uskromňovat, aby poplatili, co potřebují. Někteří by se ale mohli mít lépe. Řeč je o „zlatém vejci“, které není na první pohled vidět.

22.11.2017 v 16:23 | Karma: 22,08 | Přečteno: 1508x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zesílíme útoky na sklady západních zbraní, část jsme ukořistili, uvedl Šojgu

23. dubna 2024  15:21

Sledujeme online Ruská armáda zesílí útoky na ukrajinská skladiště, ve kterých jsou uložené zbraně dodávané Západem....

Konec uhlí do roku 2030 nestíháme, stát transformaci brzdí, míní Topolánek

23. dubna 2024  15:20

Pro transformaci a dekarbonizaci energetiky nebude tolik peněz, kolik se očekávalo, a změny...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladého muže, který nožem vyhrožoval dvěma lidem. Při...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28,  aktualizováno  14:59

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2081x
Pavla Temrová je certifikovaná realitní makléřka a lektorka. Specializuje se na prodej bytů a rodinných domů v Praze. 

Nemovitostem se věnuje i v knize Realitní kuchařka. V letech 2005-2015 bylo její jméno spojeno s developerskou skupinou Finep. Profesní i osobní zkušenosti později vedly k založení vlastní realitní služby.