Nový vysavač, lednici, trenky jedině se slevou! A co bydlení?

19. 11. 2013 14:49:53
U toho nejdražšího a často nejdůležitějšího - nákupu bytu (pronájmu bytu) si slevu bohužel moc často obhájit neumíme. Vše se přitom řídí pravidly, která se může každý naučit a ušetřit tak ve finále nemalé peníze nebo naopak peníze vydělat.

Češi milují slevy a zvláště ty předvánoční. A je jedno, zdali se jedná o slevu na boty, zimní pneumatiky nebo o služby operátora. Sleva se stala mantrou a nezbytnou podmínkou mnoha českých nákupů a není se čemu divit, občas je to vskutku lákavé. Můj dnešní příspěvek však nemá ambice polemizovat o správnosti slev, ale o jejich efektivitě. Spousta z nás totiž nevědomky investuje energii do slev, které jsou v celkovém kontextu banální a naopak, o ty skutečně zásadní nebojuje. Nebo neví, jak bojovat.

Pamatuji si, když na začátku devadesátých let začínaly v pohraničí (na Chebsku) první vietnamské stánky se zaručeně značkovou konfekcí a všelijakými cetkami. Bylo to tehdy první místo, kde jsme se s ostatními dětmi učili vyjednávat o ceně zboží. „Za kolik to tričko?“ „Tiko dvetepadetat, kahoty tita “, odpovídal prodejce lámanou češtinou. „Dám stovku za obojí nebo jdu dál“, učila jsem se i já abecedu smlouvání a obvykle se při tom dost styděla, protože jsem se cítila nedůstojně. Ale jinak to v té době nešlo, každá koruna dobrá a muselo se o ní bojovat. Život v chudém pohraničí, kde pro studenty nebyla práce a kde se i na mizerně placenou letní brigádu stály fronty, to panečku nebyla Praha, kde každý druhý středoškolák nosil adidasky a mohl si přivydělávat. Museli jsme hodně improvizovat, abychom vystačili co nejdéle s vydělanými penězi nebo jiné peníze vydělali. A jedním ze způsobů bylo efektivní smlouvání o ceně.

Ale to už je dvacet let. Dnes smlouvám pouze v případě, že to opravdu stojí za to. Mám pár známých, kteří se doslova vyžívají ve slevových portálech, aby ušetřili. Přitom bydlí v předražených nebo nevyhovujících nájmech nebo si koupili vlastní bydlení za cenu o poznání vyšší, než by bývali mohli, když by uměli vyjednávat o lepší ceně nebo lépe hledali. A tak nyní musí více šetřit nebo některé věci oželit. Nákup vlastního bydlení i hledání pronájmů se dá leckdy dělat mnohdy efektivněji. Vše se řídí pravidly, která se může každý naučit a ušetřit tak ve finále nemalé peníze nebo naopak peníze vydělat. Jednou z obvyklých chyb je, že spousta z nás si neumí na to pravé počkat a nabývá dojmu, že lepší nabídka již nepřijde nebo neumí efektivně jednat o ceně. Smlouvání o ceně není otázka emocí, ale argumentů a perfektní přípravy.

Každá nemovitost je specifická a každý prodávající má jinou motivaci. Od toho se odvíjí i vůle vyjednávat o lepší ceně. Jedním z důležitých hledisek je zjistit motivaci prodávajícího. Proč svůj byt/dům/pozemek prodává? Jak dlouho se již o to snaží? Těch hledisek a nástrojů, které toto posuzují je celá řada. Jedno je ale jisté. Kupující má obvykle mnohem větší sílu, než jakou je schopen v sobě sám odhalit. Tento nevyužitý potenciál může v mnoha případech znamenat ochuzení se o desítky, stovky tisíc a někdy i miliony. To vše se ale dá naučit. Možností je navštívit semináře a kurzy se zaměřením na nemovitosti nebo si přečíst třeba Realitní kuchařku.

Autor: Pavla Temrová | úterý 19.11.2013 14:49 | karma článku: 21.26 | přečteno: 6729x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Kateřina Konečná prozradila, že dnešní komunistické názory jsou docela nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 7:56 | Karma článku: 17.18 | Přečteno: 228 | Diskuse

Tomáš Flaška

Tak si ty ruské volby shrňme

A řekněme si, co to vypovídá o nás. Stačí se podívat na různé reakce. A řeknu to takto – nestačíte se divit.

19.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 26.29 | Přečteno: 564 | Diskuse

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 34.87 | Přečteno: 796 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 22.31 | Přečteno: 594 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 19.37 | Přečteno: 256 | Diskuse
Počet článků 71 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1832

Pavla Temrová je certifikovaná realitní makléřka a lektorka. Specializuje se na prodej bytů a rodinných domů v Praze. 

Nemovitostem se věnuje i v knize Realitní kuchařkaV letech 2005-2015 bylo její jméno spojeno s developerskou skupinou Finep. Profesní i osobní zkušenosti později vedly k založení vlastní realitní služby.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...