Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak efektivněji jednat o ceně nemovitosti a vyjednat si lepší cenu?

Dnešní realitní tip "pod stromeček" bych ráda věnovala všem čtenářům mého blogu a současně jim poděkovala za inspiraci, které si velmi vážím. Vánoce představují období času stráveného s rodinou, ke které patří domov. Ten je mnohdy spjat s vlastním bydlením, které si bohužel nemůže dovolit každý. 

Bydlení si většina z nás pořizuje jen jednou za život. Toto velmi složité a závazné rozhodnutí doprovází řada obav. Nejčastější z nich bývá cena, "zvládnu to finančně?". Nástrojů a postupů, které pomáhají snížit prodejní cenu kupované nemovitosti a ušetřit tím kupujícím často i velké peníze, je celá řada. Některé bývají bohužel mnohdy zcela opomíjeny, což je velká škoda.

Můj dnešní realitní tip vychází z faktu, že drtivá většina cen bytů (zejména těch starších), které jsou v současné chvíli nabízeny na realitních serverech, jsou  o cca 10-15% nadhodnoceny. Kupující si toho často nejsou vědomi a realitu odhalí až z výsledku standardního odhadu tržní ceny nemovitosti, když žádají o hypotéku. V tuto chvíli již obvykle podepsali s prodávajícím rezervační či kupní smlouvu a možnost zpětné lecitace o ceně je tak v nenávratnu.

 

Jeden z velmi efektivních nástrojů, který může významně pomoci v argumentaci o snížení ceny je tzv. „rychlý bankovní odhad tržní ceny nemovitosti“.  Banky si za jeho realizaci účtují obykle částku 1000,-Kč a jsou schopny jej zpracovat do 24 hodin. K jeho zadání je zapotřebí dodat bance fotky všech místností a hlavního vstupu do domu, na které je vidět číslo popisné/orientační a LV.

Většina bank umí zrychlený odhad vyhotovit na dálku bez nutnosti kamkoliv cestovat a to do 24 hodin od jeho zadání. Jeho účelem je zjistit, zdali má zvažovaná nemovitost takovou tržní hodnotu, kterou za ní její majitel požaduje. V mnoha případech totiž odhad zjistí, že je tržní cena významně nadhodnocená. Toto zjištění může posloužit jako velmi efektivní argument při vyjednávání o lepší ceně. Samozřejmě, vždy bude záležet na prodávajícím. Pokud mu však na dveře neťukají další zájemci nebo snaží-li se nemovitost prodat již delší dobu, kupující s velkou pravděpodobností uspějete a cena mu bude snížena.

Důležité je současné zmínit, že smyslem zrychleného odhadu tržní ceny nemovitosti není okrádat prodávajícího, ale ověřit si, že jednak kupujeme něco, co tuto tržní cenu opravdu má a dále to, že budeme-li financovat nemovitost hypotékou, že ji bankovní tržní odhad uzná alespoň ve stejné výši a že nám na ni banka půjčí požadovanou výši její hodnoty (LTV - "loan to value").

V případě, že odhad tržní ceny nemovitosti dospěje k opačnému zjištění a to, že tržní cena nemovitosti je vyšší, než za kolik je prodávána, kupující bude vědět, že představuje výhodnou koupi.

Zrychlený odhad se může od toho "standardního" mírně lišit, ale i přesto jej doporučuji vždy zrealizovat také. "Standardní" odhad tržní ceny nemovitosti" stojí od cca 3000,-Kč (u bytu 1kk a cca 7000,- Kč u středně velkého rodinného domu. 

Prodávající se mnohdy řídí tzv. "Znaleckým posudkem", který zpracovává soudní znalec. Podle zákona o daních (Zákon č. 357/1992 Sb., o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí) proto musí ten, kdo prodává nemovitost, ve většině případů požádat soudního znalce, aby na nemovitost ke dni prodeje zpracoval znalecký posudek., ALE tato cena nemá většinou s tržní cenou nemovitosti nic společného. Jinými slovy, výsledná hodnota znaleckého posudku nevypovídá nic o tom, jak velký je zájem o tuto nemovitost na trhu, tedy jaká je její tržní cena.

Kupující by si tak měl vždy ve svém vlastním zájmu nechat zpracovat i bankovní odhad tržní ceny nemovitosti, který mu pomůže pochopit, jaké jsou při jednání o ceně jeho vyjednávací možnosti a v případě bankovního financování pak znát hodnotu zástavy, na kterou mu banka půjčí.

Autor: Pavla Temrová | úterý 24.12.2013 10:00 | karma článku: 17,95 | přečteno: 3656x
  • Další články autora

Pavla Temrová

Chraňme si vodu a hranice, už dnes mají cenu zlata

Vědci odhadují, že už okolo roku 2030 může být voda ve světě větším předmětem sporů než nerostné bohatství a energie. Jak pak bude vypadat příliv uprchlíků?

7.5.2018 v 9:35 | Karma: 6,83 | Přečteno: 121x | Diskuse| Společnost

Pavla Temrová

Ceny bytů i nadále rostou, navzdory zvyšujícím se hypotékám počet zájemců neklesnul.

Prodat byt výhodně a rychle ale neznamená totéž a už vůbec to není snadné. Do hry vstupuje správné načasování, příprava nemovitosti na prodej a zajištění bezpečnosti celého prodejního procesu.

26.2.2018 v 8:51 | Karma: 12,49 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Pavla Temrová

Kupujete, prodáváte nemovitost? Dejte si pozor na předkupní práva

Od 1.1.2018 se vrátila do občanského zákoníku předkupní práva, můžeme se těšit na pořádnou "zábavu". P. práva zkomplikují nejčastěji prodej bytu s garážovým stáním (nebo sklepem), pokud nejsou součástí bytu nebo společných prostor

11.1.2018 v 11:44 | Karma: 19,68 | Přečteno: 926x | Diskuse| Společnost

Pavla Temrová

Do futrálu si jednou vezmeme stejně jen sako a kalhoty, tak proč chceme pořád víc?

Právě skončily Vánoce. Pro někoho chvíle klidu, pro jiného hon za předměty, kterými je nutné obdarovat své blízké, přestože by ocenili dárky nehmotné – čas strávený s nimi.

27.12.2017 v 15:12 | Karma: 28,82 | Přečteno: 1348x | Diskuse| Společnost

Pavla Temrová

Jak udělat z chudé babičky paní domácí a z dědy rentiéra

Přestože si senioři polepší vyššími důchody, mnoho z nich se bude i nadále uskromňovat, aby poplatili, co potřebují. Někteří by se ale mohli mít lépe. Řeč je o „zlatém vejci“, které není na první pohled vidět.

22.11.2017 v 16:23 | Karma: 22,08 | Přečteno: 1508x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2081x
Pavla Temrová je certifikovaná realitní makléřka a lektorka. Specializuje se na prodej bytů a rodinných domů v Praze. 

Nemovitostem se věnuje i v knize Realitní kuchařka. V letech 2005-2015 bylo její jméno spojeno s developerskou skupinou Finep. Profesní i osobní zkušenosti později vedly k založení vlastní realitní služby.