Kouzlo staré půdy

4. 01. 2014 10:00:03
Mám ráda staré domy. Nejvíce ze všeho pak půdy. To ticho, sem tam zapraskání dřeva, u kterého se nikdy neví, odkud přichází. Obzvláště velmi staré půdy jako by představovaly vstup do jiného časoprostoru, ve kterém pozemský shon nehraje žádnou roli. K obrázkům a rytinám na zdech občas přibude nová, to když se do domu nastěhuje nové dítě a udělá si svojí tajnou značku, vyryje autogram tajné lásky nebo nalepí plakát z Bravíčka. Nebo tahy štetcem, když se zkoušela nová barva do bytu, někdy pak i křivě zatlouklý hřebík, když se kluk učil držet kladivo... A samozřejmě staré hračky, sešity ze školy a spousta krámů a vzpomínek.

Půdám však zvoní hrana, aspoň těm v centrech velkých měst.

Jako dítě jsem vyrůstala ve starém činžáku v jednom pohraničním městě. Byly v něm tři byty, sklep a půda, ze které byl nádherný výhled do okolí, celkem idyla (kterou kazil jen fakt, že v domě žil před válkou budoucí německý elitní nácek K. Henlein, ale ten na půdu určitě nechodil...) Dodnes si pamatuji zvuk starých schodů, když jsem šla na půdu věšet prádlo. Staré trámy, dřevěná podlaha a občas i ustrnutí, to když se odněkud ozvalo zapraskání nebo bouchla okenice. A samozřejmě všudypřítomný prach, kterého se dalo zbavit vždycky jen na chvíli.

Na rozdíl od jiných dětí jsem se na půdě nikdy nebála, cítila jsem se tam bezpečně a přestože byla dosti „syrová“, trávila jsem tam spoustu času čtením nebo učením. U nás se většinou nic nevyhazovalo, jen se to přemístilo na půdu a tak se půda měnila v zajímavou sbírku knížek, starých věcí, vyřazeného nábytku a všeho možného. Mělo to svoje kouzlo a ráda na to vzpomínám. Jenom je mi občas líto, že moje dítě tenhle pocit už nezažije. V našem domě půda není.

V dnešní době téměř každá půda dříve či později ustoupí nějaké vestavbě. Ceny nemovitostí rok od roku rostou a proměna podkroví/půdy v lukrativní tržní artikl je tak zcela logická. Vznikají zde atraktivní byty s terasami a pokud jejich tvůrci nešetří na stavebním materiálu a tepelných izolacích, představují jistě pro mnoho lidí bydlení snů. A pro obyvatele ostatních bytů třeba nový výtah, střechu nebo fasádu. Jistě, tohle všechno je fakt, se kterým se počítá.


Přesto všechno mě občas napadne, jestli to není škoda. Pokud je dům v dobrém stavu a nestrádá, proč si půdu neponechat a nezačít ji naopak efektivěji užívat. Třeba tam udělat společnou hernu, čítárnu nebo studovnu.

...a nebo ji jen tak nechat dětem a strašidlům.

Autor: Pavla Temrová | sobota 4.1.2014 10:00 | karma článku: 8.13 | přečteno: 423x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Olga Medová

Útřivé

Nevstoupíš dvakrát do stejné... lavice. Lavice Dejvice, rýmovačka...Budova Fakulty architektury od Aleny Šrámkové. Plně obsazené řady. Přednášející za katedrou. Prezentace s fotografiemi.

18.3.2024 v 23:55 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Pavel Nitka

Jaký to je milý dědeček aneb Stářím moudrost nezískáš...

Vždyť určitě celý život pracoval, staral se o své blízké, jedl jen kvalitní potraviny a nikdy na veřejnosti nemluvil sprostě. Dokonce i mouchám vyrobil ve své dílně krmítko...

18.3.2024 v 19:20 | Karma článku: 8.09 | Přečteno: 198 | Diskuse

Ján Chomík

U kaderníka

Márne sa snažím spomenúť si, kedy som bol prvýkrát u kaderníka. Je to však pravdepodobne jedna z tých spomienok, ktorú moja pamäť už definitívne pochovala.

18.3.2024 v 18:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 77 | Diskuse

Josef Ulman

Ja ně prarassijskij...!

Včera jsem na jednom fóru dostal tip na video nechvalně proslulého Petra Hájka, ve kterém dělá rozhovor s Jindřichem Rajchlem.

18.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 20.88 | Přečteno: 513 | Diskuse

Michal Merhaut

František Dvořák – archeologií proti nacistům

Do dveří kolínského muzea vešlo několik mužů, jeden po druhém, s potřebným časovým rozestupem. Hlavní bylo, ničím na sebe nepoutat pozornost okolí. Byl letní podvečer roku 1941.

18.3.2024 v 8:12 | Karma článku: 16.07 | Přečteno: 223 | Diskuse
Počet článků 71 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1832

Pavla Temrová je certifikovaná realitní makléřka a lektorka. Specializuje se na prodej bytů a rodinných domů v Praze. 

Nemovitostem se věnuje i v knize Realitní kuchařkaV letech 2005-2015 bylo její jméno spojeno s developerskou skupinou Finep. Profesní i osobní zkušenosti později vedly k založení vlastní realitní služby.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...