Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dluhy s časem nezrají jak víno, stávají se kyselejší

Mám práci, slušný příjem i složenky platím včas. Za pár let si koupím byt na hypotéku..., říká Míra Slušňák svému finačnímu poradci. V tu chvíli ani jeden netuší, že ji nedostane, protože mu jedna složenka zapadla za linku...

Prodeji nemovitostí se daří. Hypotéky jsou nejlevnější v celé své historii. Ale nejsou dostupné každému. Mnohým žadatelům banka hypotéku zamítne, protože mají negativní záznam v registrech.

Níže najdete detailní návod, jak prověřit bankovní i nebankovní registry, aby se vám to také nepřihodilo, jako mě před lety, když mi nejmenovaná stavební spořitelna kvůlli dluhu pár stokorun (o kterém jsem ani nevěděla) zamítla úvěr. Pak se celá věc sice vyřešila, ale bylo to časově zdlouhavé a velmi stresující. 

Při žádosti o hypotéku banka nejprve nahlédne do bankovního registru, aby prověřila platební morálku žadatele v rámci bankovních produktů. Pokud bance dlužíme, ale současně jí řádně (včas) platíme, značí to, že jsme aktivní a solidní klient. Problém nastává, když máme ve splácení zpoždění. To vše je v registrech dohledatelné a může zhoršit/zlepšit naši pozici při jednání o hypotéce. Mezi nejčastější prohřešky v bankovních registrech patří prodleva ve vyrovnání kontokorentu na sporožirovém účtu. 

Druhou částí prověrky tvoří kontrola nebankovních registrů. Zápis v registru dlužníků je noční můrou nejednoho žadatele o hypotéku. Paradoxní je, že mnoho lidí se o existenci (zejména nebankovního zápisu) dozví až ve chvíli, kdy jim banka hypotéku zamítne právě z důvodu zápisu v registru. Bankovní i nebankovní registry jsou, za drobný poplatek, veřejně přístupné a každý tak může zjistit, na čem je a začít svoji situaci řešit!

Když konečně (často i po mnoha letech spoření a odříkání) přijde den „D“ a my jdeme do banky žádat o hypotéku, ani ve snu nás nenapadne, že můžeme mít zápis v nebankovním registru, který nám pěkně zavaří. Když jsem se před lety stěhovala, rušila jsem pevnou telefonní linku a měla za to, že všechny složenky byly uhrazeny. V danou chvíli opravdu složenky uhrazeny byly, ale pak tam naskočila závěrečná dofakturace, kterou operátor zaslal na staré odběrné místo, kde jsme již nebydleli a na problém bylo zaděláno. Dodnes nechápu, proč mi ji neposlali na novou adresu, kterou jsem jim nahlásila nebo proč nezavolali, protože ani mobil se nezměnil (navíc jsem mobil měla právě u nich). Dokonce ani adresa trvalého bydliště se neměnila.

Dnes už vím, že spoléhat se na to, že důležitá pošta chodí na adresu trvalého bydliště byla chyba a že je dobré si čas od času prověřit stav registru.

Výpis z bankovního registru  je možné zjistit z klientského centra Bankovního registru (BRKI). Výpis stojí 200,-Kč a vyzvednout si jej můžete osobně nebo si jej nechat zaslat. Pokud vám postačí online verze, ušetříte polovinu. Před dvěma lety spustil Bankovní (BRKI) a Nebankovní registr klientských informací (NRKI) společný projekt v podobě nového webu www.kolikmam.cz, který vám za poplatek 100,-Kč umožní přístup k tzv. úvěrové zprávě, jenž představuje přehled všech úvěrů a závazků, které má (nebo měl) klient u různých finančních institucí nebo o ně žádá.

Ve druhém kroku banka kontroluje nebankovní registr. Zajímavé je, že ne každá banka. Například do registru SOLUS smí nahlížet pouze takové instituce, které jsou jejím členem, přičemž některé banky jsou a jiné ne. Paradoxně tak stotisícový dluh v nebankovním registru nemusí pro jednu banku znamenat nic (protože o něm neví), zatímco pro jinou banku může i dluh ve výši tří set vést k zamítnutí hypotéky.

Výpis z nebankovního registru SOLUS stojí 218,-Kč. Jeho zaslání je možné poštou na dobírku nebo jako sms (Navštívit registr osobně bohužel není možné).

Za klidný spánek, že se vaší žádosti o úvěr nepostaví do cesty stará zapomenutá pohledávka to jistě stojí za to. Jinak i po uhrazení pohledávky zápis v Solusu zůstává až 3 roky (v případě dluhu u telefonního operátora 1 rok). Žádost o výmaz zápisu v registru dlužníků musí udělat společnost, které se dlužilo. Je dobré si ověřit, že tomu tak skutečně udělala, jinak hrozí, že i po splacení dluhu zápis v registru zůstane.

 

 

Autor: Pavla Temrová | pondělí 4.4.2016 14:23 | karma článku: 19,65 | přečteno: 822x
  • Další články autora

Pavla Temrová

Chraňme si vodu a hranice, už dnes mají cenu zlata

Vědci odhadují, že už okolo roku 2030 může být voda ve světě větším předmětem sporů než nerostné bohatství a energie. Jak pak bude vypadat příliv uprchlíků?

7.5.2018 v 9:35 | Karma: 6,83 | Přečteno: 121x | Diskuse| Společnost

Pavla Temrová

Ceny bytů i nadále rostou, navzdory zvyšujícím se hypotékám počet zájemců neklesnul.

Prodat byt výhodně a rychle ale neznamená totéž a už vůbec to není snadné. Do hry vstupuje správné načasování, příprava nemovitosti na prodej a zajištění bezpečnosti celého prodejního procesu.

26.2.2018 v 8:51 | Karma: 12,49 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Pavla Temrová

Kupujete, prodáváte nemovitost? Dejte si pozor na předkupní práva

Od 1.1.2018 se vrátila do občanského zákoníku předkupní práva, můžeme se těšit na pořádnou "zábavu". P. práva zkomplikují nejčastěji prodej bytu s garážovým stáním (nebo sklepem), pokud nejsou součástí bytu nebo společných prostor

11.1.2018 v 11:44 | Karma: 19,68 | Přečteno: 926x | Diskuse| Společnost

Pavla Temrová

Do futrálu si jednou vezmeme stejně jen sako a kalhoty, tak proč chceme pořád víc?

Právě skončily Vánoce. Pro někoho chvíle klidu, pro jiného hon za předměty, kterými je nutné obdarovat své blízké, přestože by ocenili dárky nehmotné – čas strávený s nimi.

27.12.2017 v 15:12 | Karma: 28,82 | Přečteno: 1348x | Diskuse| Společnost

Pavla Temrová

Jak udělat z chudé babičky paní domácí a z dědy rentiéra

Přestože si senioři polepší vyššími důchody, mnoho z nich se bude i nadále uskromňovat, aby poplatili, co potřebují. Někteří by se ale mohli mít lépe. Řeč je o „zlatém vejci“, které není na první pohled vidět.

22.11.2017 v 16:23 | Karma: 22,08 | Přečteno: 1508x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2081x
Pavla Temrová je certifikovaná realitní makléřka a lektorka. Specializuje se na prodej bytů a rodinných domů v Praze. 

Nemovitostem se věnuje i v knize Realitní kuchařka. V letech 2005-2015 bylo její jméno spojeno s developerskou skupinou Finep. Profesní i osobní zkušenosti později vedly k založení vlastní realitní služby.