Byty nejsou rohlíky a lidi nejsou myši.

26. 02. 2017 16:02:15
Investice do bytů je považována odborníky za jednu z nejbezpečnějších investic vůbec. Nemovitosti si svojí cenu dlouhodobě drží a jejich hodnota rok od roku roste. V Praze tomu bylo v uplynulých 2 letech dokonce o 10% za rok. ALE

Byty se strkají do jednoho pytle, občas i lokality. Přitom bývá jen tenký led mezi kvalitní a nekvalitní investicí, která místo očekávaného výnosu zajistí do budoucna jen starosti. Vše začíná a končí lokalitou. Kvalitu nemovitosti určuje kvalita lokality nikoliv hezké zařizovací předměty. Kvalitu lokality zase určuje kvalita občanské vybavenosti, dopravní dostupnost, infrastruktura.

Výnos z pronájmu se odvíjí od poptávky po nájemním bydlení v daném místě, což v dnešní době (např. v Praze) znamená, že zatímco ceny nemovitostí poslední tři roky prudce rostly, nájmy si drží podobné hodnoty a spekulace na výnos z pronájmu je úsměvná. I dnes lze příjmem z pronájmu tzv. "pákovat" hypotéku, nechat hypotéku platit nájemníka, který ho za 30 let splatí. Praha si v tomto případě stojí dost špatně, existuje mnoho jiných lokalit, kde lze splacení i v dnešní době dosáhnout jen za pár let nikoliv desetiletí.

Toto jako by některým lidem, kteří kupují za účelem investice (nikoliv k vlastnímu bydlení!) unikalo. Mnozí se vrhají do nákupu velmi drahých pražských bytů například v zastaralé panelové výstavbě s nedostatečnou infrastrukturou a absencí zeleně a služeb v jejich okolí, kde se každý večer odehrává boj o parkovací místa. Typickým příkladem jsou satelitní lokality na periferii velkých měst.

I krásný byt ve špatné lokalitě ve starém paneláku se automaticky stává „béčkovou“ nemovitostí a je jedno, že má luxusní interiér. A naopak i zanedbaná garsonka v docházkové vzdálenosti od Václaváku bude představovat pro svého majitele (za předpokladu, že bude koupě výhodná, dům bude průběžně rekonstruován a pod.) pravděpodobně zajímavou investici. Samozřejmě záleží na dalších faktorech, ale jedno je jisté, Lokalita, lokalita, lokalita!.

I „béčková“ nemovitost může budit zdání výhodné koupě a dá se pochopit v případě, že byl její nákup opravdu mimořádně výhodný a že ji výnos z pronájmu majiteli splatí, což se těžko podaří v Praze. V takovém případě je zcela zásadní zohlednit všechny další budoucí výdaje s ní spojené. (fond oprav, stav domu, údržba společných prostor, případně rekonstrukce a skladbu sousedů - bude s nimi domluva?)

V případě nákupu nemovitosti za účelem vlastního bydlení je to věc jiná a velmi subjektivní. Člověku může být v touze po vlastním bydlení největší hrozbou paradoxně opět jeho špatná volba. Nedočkavost, neznalost kupované nemovitosti či přecenění finančních možností se staly pro mnohé noční můrou. Stejně tak i davová psychóza. „Pepa už svůj byt má, já chci taky“, bez ohledu na to, kde a s jakým financováním a s jakou budoucí perspektivou.

Nákup nemovitosti je potřeba řešit vždy s chladnou hlavou, spočítat si veškeré výdaje s ní spojené i případné ztráty (např. výpadek pronájmu) a pod. A hlavně nenechat se nikým do ničeho tlačit nebo vmanipulovávat. Nesedat na lep "nemovitosti budou růst i nadále", protože rostou od nepaměti!

Ceny bytů včera, dnes a zítra...

Tak jak byly ceny bytů dříve levnější, byly nižší i příjmy. Pokud bychom si porovnali tehdejší splátky k poměru příjmu, byli bychom na velmi podobné úrovni jako dnes. Jen peníze se dají půjčit levněji. Na začátku osmdesátých let se dal pořídit slušný rodinný dům za sto tisíc korun. Průměrný příjem byl kolem patnáctistovek. Před patnácti lety stál tentýž dům milion při příjmu deseti tisíc. Dnes se při ceně 2.4 mil a příjmu 25 tisíc za měsíc může zdát stejná koupě jako podstatně dražší, přestože na všechny z nich bylo zapotřebí osm ročních platů. Do hry vstupuje mnoho faktorů (inflace, změny dph, úrokové sazby, zájem zahraničních investorů atd.), které jsme dříve neznali, i tak je to podobné. Podíváme-li se na počet vkladových řízení na katastru nemovitostí v ČR, čísla byla v uplynulých deseti letech podobná, když se pohybovala kolem 650-700 tisíc vkladových řízení za rok. Bez ohledu na situaci na trhu (krize, hypoteční boom, změny v DPH atd.), byty se kupovaly, kupují a kupovat budou. Zdali výhodně nebo draze již bude záležet na realitní a finanční gramotnosti a trošce štěstí každého z nás.

Autor: Pavla Temrová | neděle 26.2.2017 16:02 | karma článku: 28.92 | přečteno: 1050x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 34 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 10.64 | Přečteno: 102 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 5.73 | Přečteno: 92 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 37.71 | Přečteno: 884 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 33.67 | Přečteno: 3311 | Diskuse
Počet článků 71 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1832

Pavla Temrová je certifikovaná realitní makléřka a lektorka. Specializuje se na prodej bytů a rodinných domů v Praze. 

Nemovitostem se věnuje i v knize Realitní kuchařkaV letech 2005-2015 bylo její jméno spojeno s developerskou skupinou Finep. Profesní i osobní zkušenosti později vedly k založení vlastní realitní služby.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...