Chcete získat zahradu nebo chatu za dobrou cenu? Zkuste hledat jinak než ostatní.

16. 06. 2017 8:30:47
Mít tak někde kousek půdy a klidu, kam může jen slunce a vychlazený pivo. Ale kde na to vzít peníze, když ceny nemovitostí rostou rychleji než platy?

Když pominu nabídky na realitních serverech, které bývají často nadsazené, existují i jiné alternativní způsoby, jak hledat pozemky ke koupi nebo k pronájmu.

Možností je třeba pronajmout si zahradu od města (zahrádkářského svazu) nebo se domluvit se stávajícím nájemníkem na odstupném za přenechání. Pokud město časem umožní odkup zahrádky do osobního vlastnictví, mohou i na první pohled nezajímavé pozemky představovat zajímavou investici.

Velká města a neplatí to jen o Praze, se stále rozpínají a rostou a zahrádkářské kolonie postupně ztracejí svůj původní smysl (bohužel). Z malé, bezvýznamné zahrádky v kolonii se časem může stát atraktivní stavební parcela. Nejčastěji se jedná o lokality, které jsou v blízkosti obytných zón. Neříkám, že je to správné, ale je to prostě fakt. Proč se tedy nezamyslet nad potenciálem, který zahrádky nabízí a jít jim naproti?

Nehledě na okamžitý užitek. I malá zahrada může představovat pro člověka z bytu poklad v podobě vlastní zeleniny a aktivního odpočinku. Pokud se k tomu přidá i fajn soused, se kterým je radost pobýt a v létě upéct buřta na ohni, co víc si přát. Ale jak se stát tím "uživatelem" nebo dokonce majitelem, když lidi zajímavé zahrady nepustí z ruky...

Klíčem je začít hledat jinak

Zkuste stránky zahrádkářského svazu nebo navštivte městský úřad. Ale lepší je zeptat se přímo v místě. Letáky moc nefungují, jsou příliš anonymní. Ze své realitní praxe mohu potvrdit, že nejvíce se dozvíte přímo od lidí z blízkého okolí, kteří tam už zahradu mají, nebo tam chodí na procházky nebo venčit psy.

Zahrádky obvykle nebývají volné hned, ale můžete získat kontakt na někoho, kdo se třeba ze zdravotních důvodů nebo kvůli stáří nemůže zahrádce věnovat a je ochotný ji přenechat za odstupné někomu jinému. Nebo přímo můžete najít volnou zahrádku.

A co teprve zahrádka, na které se dá stavět nebo umístit mobilhouse

Až najdete, je důležité nejprve prověřit, jakým způsobem je v okolí řešena voda, elektřina atd. Jak daleko je pozemek od drátů vysokého napětí, komu patří příjezdová cesta k pozemku a spoustu dalších věcí, které mohou bránit v budoucí výstavbě nebo v umístění mobilního domu. Na ten sice není nutné stavební povolení ale souhlas s umístěním stavby mít musíte.

Problém může být i financování, protože banka neposkytne hypotéku na nemovitost, ke které není přístupová cesta. Ideální je zajít si na stavební úřad a všechno s nimi probrat dříve, než podepíšete smlouvu.

Jak získat zahradu nebo chalupu úplně zadarmo?

Zní to jako fikce, ale i to je možné. Uvádí se, že až 65% chat a chalup v blízkosti Prahy patří lidem nad 60 let. Kolik z nich má rodinu a kolik z nich je osamělých a ve skrytu duše touží po někom, kdo by za nimi jezdil, občas jim vypomohl, potěšil je. Kolik nemovitostí každý rok skončí v rukách státu, protože je neměl kdo zdědit?

Kolik z majitelů nemá peníze na to, aby si v zimě pořádně zatopili nebo investovali do oprav v domě nebo sekali lány zahrad.

Na druhou stranu je spousta rodin s dětmi, které by rádi přiložili ruku k dílu výměnou za čerstvý vzduch a nová přátelství. Možným řešením pro ně může být pořídit si chalupu i s dědou (babičkou).

Autor: Pavla Temrová | pátek 16.6.2017 8:30 | karma článku: 28.97 | přečteno: 4843x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jiří Kačír

V USA je standard jen 10 dní dovolené ročně a ne každá firma nabízí volno o všech svátcích

V posledních letech jsem se několikrát zajímal o možnostech práce v USA. Na toto téma jsem četl řadu názorů a článků, realita pracovních podmínek v této zemi mi trochu vzala iluze.

29.3.2024 v 16:04 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 30 | Diskuse

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 72 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 18.60 | Přečteno: 257 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 11.96 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 71 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1832

Pavla Temrová je certifikovaná realitní makléřka a lektorka. Specializuje se na prodej bytů a rodinných domů v Praze. 

Nemovitostem se věnuje i v knize Realitní kuchařkaV letech 2005-2015 bylo její jméno spojeno s developerskou skupinou Finep. Profesní i osobní zkušenosti později vedly k založení vlastní realitní služby.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...