Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chraňte se před zpětnými vyděrači po prodeji nemovitosti.

V dnešním příspěvku bych ráda upozornila na nový fenomén, který se pomalu rozmáhá a jeho sílu pocítí mnozí teprve v budoucnu. Jsou jím spekulanti a vyděrači na straně kupujících.

V praxi to vypadá tak, že člověk, který si od vás v minulosti koupil byt nebo dům, si později najme firmu, aby mu na nemovitosti odhalila nějaký problém. Pak vás zkontaktuje s tím, že, jelikož jste o těchto problémech při prodeji neinformovali, je vaší zákonnou povinností mu poskytnout kompenzaci – slevu za zjištěné vady. Nový občanský zákoník (od 1/2014) toto umožňuje až pět let po koupi. Na jedné straně sice chrání kupující, na straně druhé nastartoval ne vždy korektní byznys. 
Kupující totiž v mnoha případech nemusí mít vůbec žádný problém až do chvíle, než se setká s agresivním marketingem firem, které v něm probudí chuť vydělat peníze - vymoci si zpětnou slevu. Obesílají nové majitele poštou a probouzejí v nich chuť řešit případný problém (což je v pořádku, pokud problém mají), ale také získat peníze zcela účelově. Doslova jim říkají: "Najměte si nás, vždycky něco najdeme. A taky víme, že se nikomu nechce chodit k soudu a že se s původním majitelem domluvíme po dobrém." A právě v podobných argumentech může být zakopaný pes, protože je otázka, jak by se daná věc reálně prokazovala. Jen soud určí, zda má někdo na něco nárok a domluva po dobrém může být v podstatě vnímáno jako manipulace protistrany (prodávajícího). 

Ve své realitní praxi klientům VŽDY doporučuji provést stavebně-technickou prověrku nabízené nemovitosti, nejen protože je to vůči kupci vstřícné gesto (nic neskrývám), ale hlavně protože se tím mohou v budoucnu sami ochránit. Prodávající je povinnen informovat kupujícího o vadách na nemovitosti a pokud to neudělá, vystavuje se riziku do budoucna. Prodávající si často a v dobré víře totiž vůbec neuvědomuje, že prodává nemovitost s nedostatky.

Současně je dobré říci, že 100% ochrana neexistuje. Smyslem preventivní inspekce ze strany prodávajícího je zejména to, aby došlo k odhalení vad, které se tímto stanou zjevnými. Pak ani jedna ze stran nemůže v budoucnu namítat, že nebyla s vadami seznámena a že se jednalo o skryté vady. Je to vlastně dotažení právní věty „kupuji nemovitost ve stavu takovém, v jakém se při podpisu smlouvy nachází“ do dokonalosti tím, že je stav nemovitosti zdokumentován a popsán nezávislou osobou (inspektorem).

Prodej nemovitosti je významný životní okamžik, který většina z nás udělá jednou, dvakrát za život. Přesto je s podivem, kolik lidí tak činní neodborně. Nedostatek zkušeností – obchodních i legislativních a neschopnost řídit rizika spojená s prodejem bývají jedním z důvodů, proč je vždycky lepší poradit se o prodeji nemovitosti se zkušeným makléřem. To, zda se pak dohodnete na spolupráci nebo zkusíte prodat nemovitost sami, je už věc jiná.  

Realitní zprostředkovatel nesmí kupujícímu nic tajit a musí ho informovat o všech skutečnostech, které se o nemovitosti dozví a které by mohly představovat nějaký problém, k čemuž je i smluvně zavázán. Ale ani makléř nemůže prodávajícího k prověrce stavebně-technického stavu (inspekci) nutit. Majitelům se do inspekce obvykle investovat nechce, zákon jim to nenařizuje a oni nemovitost stejně prodají, tak proč investovat několik tisíc do prověrky?  Aby v budoucnu klidně spali!

Mnoho kupujících kupuje zajíce v pytli, protože jsou v časovém tlaku, protože vědí, že je za nimi jiný zájemce. To vše je propojená nádoba, ve které má výhodu ten, kdo se chová slušně, korektně a zodpovědně. Pokud kupující nezná technický stav, riskuje do budoucna nečekané náklady a nepříjemnosti spojené s nápravou a odstraňováním vad, které může po majiteli zcela legitimně vymáhat, což se taky děje a bude se dít stále častěji.

 

 

Autor: Pavla Temrová | čtvrtek 23.3.2017 9:48 | karma článku: 32,63 | přečteno: 2511x
  • Další články autora

Pavla Temrová

Chraňme si vodu a hranice, už dnes mají cenu zlata

Vědci odhadují, že už okolo roku 2030 může být voda ve světě větším předmětem sporů než nerostné bohatství a energie. Jak pak bude vypadat příliv uprchlíků?

7.5.2018 v 9:35 | Karma: 6,83 | Přečteno: 121x | Diskuse| Společnost

Pavla Temrová

Ceny bytů i nadále rostou, navzdory zvyšujícím se hypotékám počet zájemců neklesnul.

Prodat byt výhodně a rychle ale neznamená totéž a už vůbec to není snadné. Do hry vstupuje správné načasování, příprava nemovitosti na prodej a zajištění bezpečnosti celého prodejního procesu.

26.2.2018 v 8:51 | Karma: 12,49 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Pavla Temrová

Kupujete, prodáváte nemovitost? Dejte si pozor na předkupní práva

Od 1.1.2018 se vrátila do občanského zákoníku předkupní práva, můžeme se těšit na pořádnou "zábavu". P. práva zkomplikují nejčastěji prodej bytu s garážovým stáním (nebo sklepem), pokud nejsou součástí bytu nebo společných prostor

11.1.2018 v 11:44 | Karma: 19,68 | Přečteno: 926x | Diskuse| Společnost

Pavla Temrová

Do futrálu si jednou vezmeme stejně jen sako a kalhoty, tak proč chceme pořád víc?

Právě skončily Vánoce. Pro někoho chvíle klidu, pro jiného hon za předměty, kterými je nutné obdarovat své blízké, přestože by ocenili dárky nehmotné – čas strávený s nimi.

27.12.2017 v 15:12 | Karma: 28,82 | Přečteno: 1348x | Diskuse| Společnost

Pavla Temrová

Jak udělat z chudé babičky paní domácí a z dědy rentiéra

Přestože si senioři polepší vyššími důchody, mnoho z nich se bude i nadále uskromňovat, aby poplatili, co potřebují. Někteří by se ale mohli mít lépe. Řeč je o „zlatém vejci“, které není na první pohled vidět.

22.11.2017 v 16:23 | Karma: 22,08 | Přečteno: 1508x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  17:55

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2081x
Pavla Temrová je certifikovaná realitní makléřka a lektorka. Specializuje se na prodej bytů a rodinných domů v Praze. 

Nemovitostem se věnuje i v knize Realitní kuchařka. V letech 2005-2015 bylo její jméno spojeno s developerskou skupinou Finep. Profesní i osobní zkušenosti později vedly k založení vlastní realitní služby.