Historky o podvedených klientech z médií nejsou vždy skutečné. Ověřujme si zdroje článků.

24. 04. 2017 10:16:50
V uplynulých čtyřech letech se v rubrice bydlení oblíbeného internetového deníku objevují články na téma nákupu nemovitostí, které mají dosti negativní až hororový nádech. Všechny je spojuje jedno

– šlendrián stavebníků a prodávajících a podvedení a zklamaní kupující na straně druhé. Příběhy zoufalých lidí, kteří místo radosti z nového bytu zažívají noční můru v důsledku obřích vad a nedodělků. Nebo z hrůzou zjištují, že si koupili pozemek bez příjezdové komunikace. Přestože se i tyto věci stát mohou, rozhodně se nejedná o běžnou situaci.

Novinové články, nejsou-li označeny jako "komerční sdělení nebo placený advertoriál" by měly být relevantní a vyvážené. Tyto obsahují příliš mnoho logických chyb a v uvedené rubrice jsou uveřejňovány dlouhá léta, navíc se stejnými citacemi. Lidé, kteří pravidelně čtou tuto rubriku tak snadno získají dojem, že je každý chce jen okrást a podvést. Jak jinak by v podobných článcích mohlo být opomenuta informace o tom, že s ohledem na NOZ nese prodávájící vůči kupci záruku za skryté vady 5 let od nákupu? Nemluvě o prověření kupní smlouvy nezávislým právníkem, který by měl na podivnosti upozornit.

Přestože je ostražitost při nákupu nemovitosti vždy na místě, nemohu se v případě uvedených článků ubránit dojmu, že se jedná o uměle vytvářené kauzy, které mají jediný úkol, budit v lidech strach s cílem dělat reklamu společnostem, které je před uvedeným nebezpečím ochrání. V žádném případě nechci shazovat důležitost například takové bytové inspekce, kterou je možné snad jen doporučit, ale zdá se mi, že tady někdo tlačí na pilu. Dovolím si být konkrétní:

V jednom z takových příspěvků (který si můžete přečíst zde) se dozvídáme, kterak si Radim a Ludmila koupili nový byt v Praze za 8 milionů, z něhož se záhy vyklubal nedodělaný zmetek. Ve zmíněné příspěvku se doslova píše „Sklep je navíc malý. Nemůžeme si nikam dát střešní box na lyže, dvě velká a jedno malé kolo se tam téměř nevejdou, přívěs za kolo pro dítě máme v bytě. Pneumatiky od auta mám naštěstí uskladněny v autoservisu. Nikde v domě není možné jízdní kola opláchnout od bahna,“ .

Informace o bytové jednotce (velikost, rozloha, půdorys, cena apod.) jsou součástí kupní smlouvy. I další citované informace jsou při rozhodování o nákupu nového bytu (navíc v této cenové kategorii, která je poměrně vysoká) zásadní, a tak se nemohu ubránit dojmu, že to celé je prostě nepravděpodobné.

Článek dále pokračuje, dovolím si citovat: „Radim s Ludmilou mají v bytě o rozloze 84 metrů čtverečních jednu koupelnu s WC a vanou, pak druhé WC s umývátkem. „To se nám nyní zdá s odstupem na tuto velikost bytu nedostatečné, chtěli bychom blízko obývacího pokoje malou koupelnu s vanou pro děti a pro návštěvy a dále samostatné WC.“

Není-li uvedený článek reklama, ale seriózní výstup, ráda bych věděla, o jaký konkrétní projekt se jedná, aby předražený zmetek stál osm milionů, klient nevěděl, co je součástí nákupu a bytové dispozice odhalil až po převzetí? Při nákupu bydlení je studium půdorysu bytové jednotky klíčové, to ví každý, kdo někdy prodával nemovitost. A pokud je článek placený, proč se tváří jako redakční sdělení?

O těch hezkých příbězích se šťastným koncem se většinou nedozvíme.

Snad jen pár slov na závěr. Ve své realitní praxi klientům vždy doporučuji provést stavebně-technickou prověrku nabízené nemovitosti, protože je to vůči kupci vstřícné gesto (nic neskrývám), a protože se tím mohou prodávající v budoucnu ochránit před soudy. Prodávající je povinnen informovat kupujícího o vadách na nemovitosti a pokud to neudělá, vystavuje se riziku do budoucna. Prodávající si často a v dobré víře neuvědomuje, že prodává nemovitost s nedostatky a že mu kvůli tomu hrozí v budoucnu soudy.

Možná by tohle zjištění fungovalo mnohem lépe, než strašidelné seriály.

Autor: Pavla Temrová | pondělí 24.4.2017 10:16 | karma článku: 31.07 | přečteno: 916x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 8.64 | Přečteno: 95 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 8.44 | Přečteno: 234 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 28 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 9.02 | Přečteno: 137 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 15.05 | Přečteno: 349 | Diskuse
Počet článků 71 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1832

Pavla Temrová je certifikovaná realitní makléřka a lektorka. Specializuje se na prodej bytů a rodinných domů v Praze. 

Nemovitostem se věnuje i v knize Realitní kuchařkaV letech 2005-2015 bylo její jméno spojeno s developerskou skupinou Finep. Profesní i osobní zkušenosti později vedly k založení vlastní realitní služby.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...